Stagnasyon desek, değil ! Stagflasyon desek, o da değil !

Makro ekonomik rakamlar ve gidişata dair paylaşımlarınız.

Stagnasyon desek, değil ! Stagflasyon desek, o da değil !

MesajForexprosTR, 11 Kas 2009, 16:20

Makro-ekonomik iki durum kavramıdır "Stagnasyon" ve "Stagflasyon". Stagnant (durgun) ve inflation (enflasyon) kelimelerinden türemiş olan bu iki kavramdan Stagnasyon; ekonomik büyümedeki hızın kesilmesidir. GSMH'nın düşüş göstermesi; yani bildiğiniz resesyon.. Stagflasyon ise; bu hız kesildikten sonra, resesyonun işsizliklele ve enflasyonla birleşmesidir. Yani ekonominin istihdam sağlayamadığı, üretimin az olduğu ve enflasyonun fırladığı durumdur.

Bugünlerde ABD'ye baktığımızda, ekonomide Stagnosyon yok; çünkü son açıklanan GSMH yüksek geldi (%3.50). Stagflasyon hiç değil; çünkü işsizlik her ne kadar diz boyu olsa da, üretim rakamları bekletilerin üzerinde. Düşük Dolar, ham madde ithalâtı yapan üreticilerin işine yarayınca, üretim kapasitesi artmış durumda.

Bu durumda iki senaryo sözkonusu: Ya büyüme ve üretim rakamları gerçek değil; yada rakamlar gerçek fakat istihdama yansıması zaman alacak. Eğer rakamlar gerçek ise, yakın dönemde belirgin şekilde işsizliğin azalması gerekiyor. O sebeple yeni yılın ilk çeyreğinde büyüme ve üretim rakamlarına ve istihdama yeniden göz atmakta fayda var. İşsizlikte azalma gözlemlendiği taktirde, işte o zaman resesyondan gerçek çıkış sinyallerinin geldiği söylenebilir. Aksi halde 2010'da yeni bir dip görmeye hazırlanmak gerek !

Dilber HAZER
Finansal Analist
www.ForexprosTR.com
ForexprosTR

Dön Makro Ekonomi

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir